B) Kader Hakkındaki Görüşleri:

1- Ebu Nuaym, İbn Vehb'den rivayet ediyor: "Malik'i bir adama şöyle derken işittim: 'Dün bana kader hakkında sormuştunuz.' Adam: 'Evet' dedi. Bunun üzerine Malik: 'Dileseydik her nefse hidayetini verirdik. Fakat benden (çıkan) söz hak olmuştur. Cehennemi cinlerden ve insanlardan -bazılariyle- topluca dolduracağım' (es-Secde: 13) ayetini okudu ve: Şüphesiz Allah'ın dediği olacaktır, dedi." (70)



2- Kadı İyad diyor ki: "îmam Malik'e Kaderîlerin kim olduğu sorulduğunda: 'Allah günahları yaratmadı' diyenlerdir, dedi. Başka bir defasında yine Kaderiye hakkında soruldu. O da: Onlar kudretin kendilerinde olduğunu, dilerlerse itaat edeceklerini ve dilerlerse de isyan edebileceklerini söyleyenlerdir, dedi." (71)



3- İbn Ebi Asım, Said Îbnu'l-Cebbar'dan rivayet ediyor: "İmam Malik'i, şöyle derken işitim: Kaderciler hakkındaki görüşüm; tevbeye da'vet edilmeleri, tevbe etmedikleri takdirde ise öldürülmeleridir." (72)



4- İbni Abdilber anlatıyor: "Malik: Kadercilerden basitlik, adilik ve hafiflik sahibi olmayan hiçbir kimseyi görmedim, derdi."(73)



5-İbni Ebi Asım, Mervan b. Muhammed et-Tatarî'den rivayet ediyor: "Malik b. Enes'e bir kadının Kaderi birisiyle evlendirilmesi hakkında sorulduğunda, İmam Malik: 'Şüphesiz ki mü'min bir köle müşrikten daha hayırlıdır' (el-Bakara: 221) ayetini okudu." (74)



6- Kadı îyad diyor ki: "Malik: Davasına çağıran Kaderinin, Haricinin ve Rafizinin şehadeti kabul edilmez, derdi." (75)



7- Kadı İyad anlatıyor: "Malik'e Kaderciler hakkında sorulduğunda onlar hakkında konuşmazdı."



Diğer bir rivayette: "Onlardan hadis rivayet kabul edilmez. Eğer o kimseleri bir beldede bulursanız oradan çıkarınız, derdi."(76)



(70) el-Hilye, c: 6, sh: 326.



(71) Kadı îyad, Tertibu'l-Medarik, c: 2, sh: 48.



(72) İbn Ebi Asım, es-Sunne, c: 1, sh: 87-88. el-Hilye, c: 6, sh: 326



(73) el-lntika, sh: 34.



(74) İbn Ebi Asım, es-Sunne c: 1, sh: 88 el-Hilye, c: 6, sh: 47.



(75) Kadı İyad, Tertibu'l-Medarik, c: 2, sn:'47.



(76) Tertibû'l-Medarik, c: 2, sh: 47.